Belgische Militaire Begraafplaats te Champion


Belgische Militaire Begraafplaats Champion
Champion Namur (Namen)
Rue de Fernelmont.


De meeste Militairen die begraven liggen op deze begraafplaats sneuvelden rond Augustus 1914 bij de slag van Namen en het nabijgelegen Fort de Marchovelette.
Aantal militairen op deze begraafplaats 487 Belgen (van wie 178 als onbekende soldaat) en 32 Fransen.

De emblemen op de oorlogsgraven


De Belgische militaire grafplaten leveren volgende gegevens:
Familienaam en voornaam,
militaire rang, regiment, geboorteplaats en datum,
"Stierf voor Belgie"
overlijdensdatum
en onderaan staan medailles afgebeeld, het spreekt voor zich dat dit een persoonlijk gegeven is en voor ieder verschillend.(zie foto onderaan)

Het gaat meestal om volgende onderscheidingen:
Orde van Leopold II (boven links) Bij K.B. 22 juni 1916 werd beslist dat voortaan alle onderofficieren, korporaals, brigadiers en soldaten die aan verwondingen opgelopen in het gevecht bezweken de Leopold II-orde met Palm en het Oorlogskruis zou toegekend worden.

Oorlogskruis (boven rechts) Ingesteld op 25-10-1915 en toegekend voor daden van dapperheid, alsook voor langdurige frontdienst.

Een tweede rij verteld over de gesneuvelde onder andere dat hij eveneens werd onderscheiden met:

V (onderaan links ) De Overwinningsmedaille werd ingesteld bij KB van 15-07-1919 en werd toegekend aan al wie dienst deed tussen 1 augustus 1914 & 11 november 1918.

Y (midden onderaan) De IJzermedaille werd toegekend aan militairen, zowel Belgen als bondgenoten die tussen 17 & 31 oktober 1914 in de gevechten aan de IJzer betrokken waren. Ze werd ingesteld bij KB van 18-10-1918 en werd ook bij KB van 05-02-1934 gewijzigd in het IJzerkruis.

14 (onderaan rechts) De Herinneringsmedaille werd ingesteld bij KB van 21-07-1919 en werd toegekend aan al wie dienst deed tussen 1 augustus 1914 & 11 november 1918.


Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden een 60-tal onderscheidingen toegekend aan Belgische militairen. Bovenstaande zijn eerder "gewoon", andere zoals de Servisch Orde van den Witte Arend - Ordre de l'Aigle Blanc (afkorting ABS) of de Zweedse Degenorde - Ordre de l'Epee (afkorting ES) zullen eerder zeldzaam zijn.
Een lijst met alle afkortingen is terug te vinden in ieder "Gulden Boek van de Vuurkaart - Livre d'Or de la Carte du Feu".

Met dank aan Belgian War Graves (ondertussen van het intenet verdwenen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten